El projecte





El projecte RESSÒ neix, dins del marc acadèmic de l’ETSAV, com a resposta a l’edició 2014 del concurs internacional Solar Decathlon Europe, celebrada a Versalles. Podeu consultar-ne més detalls al web: https://www.reaccioresso.net/

En aquest marc, després d’un acord entre la universitat i l’Ajuntament de Rubí, es decideix ubicar l’edifici a Sant Muç amb l’objectiu de revitalitzar el barri. I per a fer-ho un col·lectiu d’arquitectes procura que siguin els veïns i veïnes les persones que facin créixer el projecte.

En aquest punt és quan apareixem nosaltres, veïns i veïnes de Sant Muç amb ganes de revitalitzar aquest barri empoderant el veïnat en la gestió del Ressò. Recollim el repte que se’ns trasllada des de l’Ajuntament i l’ETSAV i ens posem a treballar de forma voluntària.

En una primera etapa ens hem organitzat en comissions de treball amb l’objectiu d’analitzar iniciatives, valorar-les i gestionar-les per a fer-les realitat. Les comissions van ser diverses (medi ambient, Banc del temps, espai i manteniment, comunicació i activitats) i en resum vam funcionar amb tres comissions estructurals, la d’activitats, la de comunicació i la de manteniment. Cada divendres ens reuníem en reunions obertes a totes les persones interessades per avançar el projecte, sense cap requisit més enllà que el de venir i participar.

  • Activitats: espai dedicat a proposar i gestionar la realització d’activitats al Ressò.
  • Espai i manteniment: En aquest grup es gestionava el manteniment de la parcel·la i del prototip.
  • Comunicació: Aquest grup es dedica a crear i gestionar els espais de comunicació i organització de la comunicació, tant interna com externa.

El resultat d’aquesta organització es va materialitzar amb un ampli ventall d’activitats i accions, algunes de les quals (els relacionats amb medi ambient/ energia) van comptar amb el suport del projecte Rubí Brilla. La resta d’activitats van ser finançades amb l’esforç i la implicació de veïns i veïnes.

Així el setembre de 2016 i després d’una extensa feina de prospecció i consulta al veïnatge, vam engegar un projecte de dinamització de barri amb una programació d’activitats:

  • Ioga
  • Iniciació al teatre per a infants
  • Teatre infantil
  • Country
  • Mindfulness
  • Salsa
  • Hip hop infantil
  • Zumba
 
 

També es van organitzar activitats lúdiques i festives per donar a conèixer el projecte i facilitar la integració de Veïns i veïnes a la implicació del projecte.
La fira de la primavera en va ser un exemple.

Totes aquestes activitats s’han comunicat a través de tots els mitjans existents que hem creat: una pàgina web, perfils a les diferents xarxes socials: Instagram i Facebook, un grup de whatsapp de veïns i Veïnes, un canal de whatsapp, un butlletí electrònic i una plataforma de participació: participa.desantmuç.com. També s’han imprès dues edicions de l’Agenda de Sant Muç, un tríptic amb totes les activitats del Ressò, que s’ha repartit a totes les bústies de Sant Muç. Tots aquests canals són oberts perquè tothom qui ho vulgui pugui estar al dia de les activitats que es duen a terme i també és un canal per a vehicular la participació directa del veïnatge en els grups de gestió.

A banda d’aquestes activitats, s’han organitzat diverses jornades de treball comunitari per a desbrossar, netejar, mantenir i millorar l’espai. Hem construït una pista de petanca, hem plantat moreres per a tenir ombra a l’estiu i hem instal·lat mobiliari de parc infantil.

L’èxit del funcionament ens permet engegar un nou projecte bastant més ambiciós, per tal de ser totalment transparents i oberts al veïnatge, hem creat una plataforma de participació on qualsevol pot sumar-se i mitjançant la qual iniciem un procés de participació per decidir com gastarem els beneficis generats amb les activitats.

Hem de tenir molt clar que tota aquesta feina es fa de manera voluntària, sense remuneració i amb l’únic objectiu de millorar el nostre barri. Sempre es necessiten mans i propostes, així que si vols participar: